Veel gestelde vragen

 

Wat te doen tegen hete pannengrepen?

RVS grepen of stelen hebben, net zoals het RVS of aluminium van de pannenseries, een warmtegeleidende eigenschap. Hierdoor kunnen de stelen of grepen warm tot heet worden. Wij willen je dan ook adviseren om tijdens het koken pannenlappen of ovenwanten te gebruiken.
In het Gero assortiment zijn pannenseries met RVS grepen en kunststof grepen opgenomen. Ondanks de warmtegeleidende eigenschap van RVS grepen of stelen zijn er ook voordelen zoals:

 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verkleuren.
 • De grepen, stelen en dekselknoppen beter bestand tegen de agressieve werking van een vaatwasmiddel.
 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verbranden door een hoog ingestelde warmtebron.

Tips bij koken op gas :

 • Kies voor een maat gaspit die overeenkomt met de bodem van de pan.
 • De punten van de gasvlam zijn het heetst.
 • Bij gebruik van een grote pit zullen de grepen of steel extra verhit worden.
 • Zodra het eten kookt, kun je de gasvlammen temperen.

 

Waarom slaat mijn inductieplaat niet aan?

Mijn pan is geschikt voor inductie, waarom slaat mijn inductieplaat niet aan?

De inductieplaat is verdeeld in verschillende kookzones die geschikt zijn voor een bepaalde diameter pan. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan. De gegevens betreffende deze verdeling en de minimale diameter die jouw kookzone nodig heeft om te kunnen functioneren kun je terug vinden in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat. Dit verschilt per merk en type inductiekookplaat.

De magneetspoelen van de inductiekookplaten bevinden zich aan de buitenrand van de kookzone. Het is daarom van belang dat de bodem van de pan op een passende kookzone wordt geplaatst. Is de gebruikte zone als het ware ‘te groot’, dan kan de kookplaat de pan niet ‘vinden’ en zal deze niet aanslaan. Doordat de verwerking van de staalplaat in de bodem bij pannen verschilt kan het zijn dat bij een kookpan de inductieplaat wel aanslaat en bij een koekenpan met dezelfde bodemdiameter niet.

Heeft Gero onderhoudstips voor bestek?

Het reinigen van bestek in de vaatwasmachine is agressiever dan het reinigen met de hand. Enkele oorzaken die hieraan ten grondslag liggen:

 • Voor reiniging in de vaatwasmachine wordt gebruik gemaakt van sterk werkzame wasmiddelen.
 • Het bestek verblijft urenlang in een vochtige ruimte.
 • Het bestek wordt blootgesteld aan een langdurige inwerking van chemicaliën bij hoge temperaturen.
 • De bestekdelen worden niet meer met een zachte doek stuk voor stuk drooggewreven.
 • Bovengenoemde oorzaken kunnen leiden tot vlekvorming en/of zelfs corrosie op lemmeten. Door het in acht nemen van onderstaande aanbevelingen zullen de lemmeten in de vaatwasmachine geen schade oplopen:
 • Vóór het plaatsen in de machine dienen de etensresten op het bestek onder stromend water korte tijd afgespoeld te worden. Hierdoor kunnen zout- en zuurhoudende etensresten niet inwerken.
 • Het edelmetaal bestek mag niet met elkaar in aanraking komen.
 • Identieke bestekdelen, zoals messen, mengen met lepels en vorken, zodat een betere reiniging mogelijk wordt.
 • Bestek met de heften naar beneden gericht in het mandje plaatsen, zodat het spoelwater beter kan aflopen.
 • Wasmiddel en ontkalker overeenkomstig instructies doseren.
 • Houdt de machine in topconditie door deskundig onderhoud en regelmatige servicebeurten.
 • Direct na beëindiging van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven.
 • Vochtig bestek nóóit in een gesloten machine laten staan.

Schoonmaak tips voor bestek

Als je bestekdelen in de vaatwasmachine reinigt, moet je er rekening mee houden dat dit een agressievere methode is dan het reinigen met de hand. Door het opvolgen van onderstaande aanbevelingen zal de agressieve werking op het bestek worden beperkt.

 • Spoel het bestek voor het plaatsen in de vaatwasmachine altijd goed af onder stromend water. Hierdoor kun je het inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen tegen gaan.
 • Meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven richten, dus heften naar beneden richten, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen.
 • Identieke bestekdelen, bijvoorbeeld messen, niet gebundeld in dezelfde bestekhouder plaatsen, maar mengen met lepels en vorken zodat een betere reiniging mogelijk wordt.
 • Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep mogen niet tegelijkertijd met het bestek in de vaatwasmachine, ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan vliegroest kan optreden.
 • Wasmiddel, glansspoelmiddel en zout overeenkomstig instructies doseren.
 • Direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven. Meslemmeten controleren en eventueel achtergebleven resten direct verwijderen.
 • Vochtig bestek nooit in de gesloten machine laten.
 • Houdt ook de machine in topconditie door deskundig onderhoud en regelmatige servicebeurten; e.e.a. overeenkomstig voorschriften van de fabrikant.

Vliegroest

De ‘vlekjes‘ op bestek worden veroorzaakt door vliegroest. Deze roestvorm komt door langdurig contact met vocht, water, zuren of zouten, maar ook door contact met andere staalsoorten. Of door roest op keukengerei. Dit kan komen doordat voedselresten na gebruik niet direct worden verwijderd.

Deze oppervlakte roest kun je gemakkelijk zelf verwijderen met een zachte doek en een reinigingsmiddel speciaal voor staal of RVS zoals Hagerty Metal Polish. Zorg ervoor dat je jouw bestek tijdig en goed onderhoud. Doe je dit niet dan bestaat er een kans dat beschadigingen blijvend zijn. Vliegroest valt niet onder onze garantievoorwaarden.

Witte puntjes in de pan

Witte puntjes ontstaan als reactie op zout, kalk uit water of vaatwasmiddel. De verkleuringen zijn onschadelijk en vallen onder gebruikerssporen.
De verkleuringen zijn het eenvoudigst te verwijderen met schoonmaakazijn en een afwasborstel. Je kunt ook kiezen voor een RVS reiniger. Gebruik hierbij een zachte doek.

Regenboog verkleuring

Regenboogverkleuringen kunnen ontstaan in een RVS kookpan. Het gaat om een reactie van de pan met voornamelijk zetmeel houdende ingrediënten zoals pasta, peulvruchten en aardappelen. Deze verkleuringen zijn onschadelijk en vallen onder gebruikerssporen.
De verkleuringen zijn zeer eenvoudig te verwijderen met schoonmaakazijn en een keukenpapiertje of spons. Je kunt ook kiezen voor een reinigingsmiddel speciaal voor RVS. Gebruik hierbij een zachte doek of de zachte kant van een sponsje.

Aangebrande ingrediënten

De beste manier om een kookpan weer schoon te krijgen, is weken met een vaatwastablet opgelost in heet water. Laat dit mengsel een nacht staan. Dit proces kun je herhalen totdat het geen effect meer heeft. De kookpan kan dan eventueel met een schuursponsje gereinigd worden in combinatie met een speciale staalreiniger. Deze manier van schoonmaken kan wel krassen geven in het RVS, maar deze krassen hebben geen effect op het kookgemak. Het staat hooguit wat minder mooi. Indien je met de ronding van de kookpan mee reinigt, zullen deze krassen het minst opvallen.

Onderhoudstips pannen

Was voor gebruik je nieuwe Gero pannen af in heet water met mild afwasmiddel, spoel ze daarna af en droog ze af. Laat een lege pan nooit droog koken. In roestvrijstalen pannen kun je elk willekeurig gerecht bereiden.
Was na gebruik de pan af met normaal afwasmiddel. Spoel de pannen met schoon, heet water en droog ze direct af.
Vastgezette resten kunnen het beste worden verwijderd door uitkoken met water, waaraan wat soda of afwasmiddel is toegevoegd. Geen scherpe voorwerpen gebruiken! Kalkaanslag kan verwijderd worden door uitkoken met een mengsel van water en azijn, of met een citroenzuuroplossing. Vermijd langdurige aanslag. Verkleuring in het metaal dat bijvoorbeeld door oververhitting is ontstaan, kun je gemakkelijk verwijderen. Ga nooit uw roestvrijstalen pannen met een staalspons te lijf! Alle metalen handvaten zijn hittebestendig en ovenvast. Heb je een vaatwasmachine, dan kun je de pannen daarin plaatsen. Metalen handvatten en stelen blijven mooi, ook na jaren afwassen in de vaatwasmachine.

Belangrijk: Warmtebronnen
De Gero pannen kunnen gebruikt worden op:

 • Gas
 • Elektra
 • Glaskeramiek (contact en straling)
 • Halogeen
 • Inductie

 

Let wel op het volgende:

 • Gas: Stel de gasvlam altijd zodanig af dat deze ruimschoots binnen de omtrek van de panbodem blijft. Zo bespaar je niet alleen energie, je spaart ook pan en handgrepen. De grepen en stelen niet aan de directe vlam blootstellen.
 • Keramisch/Halogeen: Gebruik bij elektrische kookplaten altijd die plaat die het meest overeenkomt met de maat van de bodem van de pan.
 • Inductie/Keramisch/Halogeen: Lees ook de gebruiksaanwijzing van jouw kookplaat nog eens door op het gebruik van pannen! Deze warmtebronnen kunnen in tegenstelling tot gaskoken, min of meer “onzichtbaar” aan staan. Een lege pan zal op zo’n ingeschakelde kookzone snel zeer heet worden, kromtrekken of anderszins beschadigd raken!

Kan oud Gero bestek opnieuw verzilverd worden?
Ja dat kan. In overleg met de Customer Serviceafdeling, zullen de te verzilverde items opgestuurd worden om te verzilveren. Voor meer informatie hierover, neem contact met ons op.

Mijn messen zijn bot, waar kan ik deze laten slijpen?
Messen kun je laten slijpen door een messenslijper bij jou in de buurt.

Zijn er losse onderdelen Gero beschikbaar?
Nee, wij hebben helaas geen losse onderdelen beschikbaar.

Wat is de garantie op Gero pannen en bestek?
Met ingang van 1 januari 2002 krijgen alle consumentenproducten in de Europese Unie een garantieperiode van twee jaar. Alle Gero artikelen zijn met de grootst mogelijke zorg vervaardigd en nauwgezet gecontroleerd. Gero staat in voor garantie ten aanzien van materiaal-, en productiefouten. Beschadigingen ten gevolge van een ongeval, oneigenlijk gebruik en slijtage door dagelijks gebruik zijn van garantie uitgesloten. Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten is het mogelijke dat je een klacht hebt over het door jou aangeschafte Gero product. In dat geval verzoeken wij je contact op te nemen met jouw dealer, die voor de verdere afhandeling zorgdraagt. Uiteraard kun je ook rechtstreeks contact opnemen met onze serviceafdeling.

Zijn er nog cassettedozen en oude modellen leverbaar?
Nee, oude modellen kunnen wij helaas niet meer leveren.